Oyun Terapisi Nedir?

Biz yetişkinler iç dünyamızı, duygu ve düşüncelerimizi ifade etmek için günlük konuşma dilini kullanırız.  Çocuklar ise iç dünyalarını, yaşadıklarını, duygu ve düşüncelerini oyun yolu ile ifade ederler. Çünkü çocukların yetişkinler gibi kendilerini kelimelerle ifade edebilme yetisi henüz gelişmemiştir. Oyun, çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmek için kullandıkları en doğal yoldur.  Oyun terapisi ise oyunun bu gücünü kullanarak çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri ve psikolojik olarak iyileşmelerini sağlayan bir terapi yöntemidir.

 

Freud, oyunu çocuğun kendi kişiliğini, içgüdülerini, hayallerini  ve duygularını yansıttığı bir deneyim olarak tanımlamıştır. Zamanla Anna Freud, Hugg-Hellmuth,  Donald Winnicott gibi tüm mesleki hayatını çocuk psikolojisini anlamaya ve anlatmaya adayan ünlü psikologlar oyunu çocuk terapisinde kullandıkları temel bir araca dönüştürmüşlerdir. Bugün, tüm dünyada çocukların yaşadıkları duygusal ve zihinsel sorunların anlaşılması ve iyileştirilmesinde kullanılan en geçerli yöntem oyun temelli terapi yaklaşımlarıdır.

 

Çocuklarda sıklıkla görülen psikolojik ve zihinsel zorlukları şöyle sıralamak mümkün:

-Davranış bozuklukları

-Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

-Öğrenme Güçlüğü

-Fobiler (Özgül Fobi, Sosyal Fobi vb.)

-Stres

-Travma

-Gelişim Geriliği

-Depresyon,

-Öfke Problemleri

-Çekingenlik

-Sosyal Kaygı

-Uyku Bozuklukları

-Tırnak Yeme

-Altını Islatma

-Dürtü Kontrol Bozuklukları

-Uyum Sorunları

 

Oyun Terapisi metodu, çocuklarda görülen tüm bu sorunların iyileştirilmesinde ve anlaşılmasında kullanılan bilimsel bir yaklaşımdır.

 

Oyun Terapisi Uygulayıcı Kimdir?

Oyun Terapisi uygulayıcısı olmak için psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik veya sosyal hizmet bölümlerinden birinden en az lisans düzeyinde eğitim almış olmak gerekmekte ancak yetmemektedir. Oyun Terapisi uygulayıcı olabilmek için  “Oyun Terapisi” eğitimleri vermek konusunda uluslararası geçerliliği olan kurum ve kuruluşların akredite ettiği bir eğitim sürecinden geçmek ve gerekli test ve sınavları başarı ile tamamlamış olmak gerekmektedir. Ülkemizde ise bu eğitimleri veren kurumlardan biri, Amerika’da bulunan  Assosciation For Play Therapy tarafından da akredite edilen Oyun Terapileri Derneği’dir. 

 

Ne zaman Oyun Terapisi Desteği Almalısınız?

Çocuğunuzun belirgin bir neden olmaksızın sıklıkla üzgün, öfkeli, tepkisel, stresli, kaygılı veya endişeli gibi çeşitli duygusal yoğunlaşmalar yaşadığını gözlemliyorsanız, öğrenmek konusunda çeşitli güçlükler yaşıyorsa, uyum sağlamakta zorlandığını, uyku veya yeme sorunları yaşadığını gözlemliyorsanız, dürtüsel veya hiperaktif davranışlar sergilediğini düşünüyorsanız, çocuğunuzun zorlu bazı hayat deneyimleri yaşadığını biliyor ve bu süreci bir ruh sağlığı uzmanı eşliğinde en az hasarla atlatmak istiyorsanız “Oyun Terapisi” yetkinliği olan bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşmeniz sizin için iyi bir çözüm olabilir.



Yerimiz Nerede?

Adalet Plaza Kat 7 No:109 Tatvan/Bitlis

İletişim

Bize Whatsapp butonu veya

sensitivepsikoloji@gmail.com

mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

©2023. Sensitive Psikoloji - Tüm Hakları Saklıdır.