DIR Floortime Terapisi Nedir?

DIR Floortime:

DIR Floortime çocuklar ve aileleri için geliştirilmiş bir terapi programıdır. Çocuk psikiyatristi ve psikanalist DR. Stanley Greenspan ve arkadaşlarının uzun yıllar süren çalışmalarının sonucunda geliştirilmiştir. Tüm çocuklar ve işbirliğine açık ailelerle birlikte uygulanabilir. Ancak özellikle otizm spektrum bozukluğu, uyaran eksikliği, prematüre, down sendromu, dil ve konuşma bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, gelişimsel gerilikler, duygusal ve dürtüsel sorunları olan çocukların gelişimi ve desteklenmesi için erken müdahale programlarının merkezinde yer alması gereken etkileşim temelli bir terapi yöntemidir. Floortime modeli ile çocuğun sosyal, duygusal ve bilişsel kapasiteleri güçlendirilir ve desteklenir. DIR Floortime modeli 3 ana boyuttan oluşur: Gelişimsel, Bireysel ve Etkileşimsel.

  • D → Developmental-Gelişimsel boyut:

Çocuğun sosyal duygusal gelişim seviyesinin çeşitli kriterler dayanarak tespit edilmesini ve terapi programının çocuğun seviyesine uygun bir şekilde tasarlanmasını amaçlar. Bu doğrultuda 6 temel fonksiyonel duygusal gelişim kapasitesi belirlenmiştir:

  • Ortak dikkat ve regülasyon
  • Birliktelik ve katılım
  • İki yönlü ve amaçlı iletişim
  • Benlik algısı ve kompleks sosyal problem çözme
  • Sembollerin kullanımı ve düşüncelerin temsili
  • Soyut düşünme ve düşünceler arasında köprü kurma
  • I → Individual-Bireysel boyut:

Bu boyut her çocuğun benzersiz olduğu düşüncesini ve çocuğun bireysel farklılıklarını dikkate alarak bir müdahale planı hazırlamanın önemini vurgular. Her çocuğun işitsel, görsel, hareket, derin duyu, dokunsal uyaranları işlemleme ve bu uyaranlara tepki verme şekli kendine özgüdür. Her çocuğun sinir sisteminin işleyişi kendisine özgüdür. Çocuğun kendine özgü duyusal özelliklerinin, görsel uzamsal işlemlemesinin, dili algılama ve kullanma özelliklerinin, motor planlama ve praksi becerilerinin, regülasyon becerilerinin değerlendirerek terapi süreçlerinin planlanması gerekir.

  • R → Relational-İlişki temelli boyut:

Bu boyut, insan yavrusunun ilişki ve etkileşimler içerisinde öğrendiği gerçeğini vurgular. İnsan, ilişki içerisinde öğrenir ve gelişir. Bu sebeple çocukla olan etkileşimin ve etkileşim ortamının çocuğun gelişimsel seviyesine ve bireysel farklılıklarına uygun olacak şekilde yapılandırılması DIR Floortime modelinin temel özelliklerinden biridir. Bu bilgiden yola çıkarak, aile eğitimi DIR Floortime modelinin önemli bileşenlerinden biridir. Aile eğitiminde çocuğun fonksiyonel duygusal gelişim basamağı, bireysel farklılıkları ve bu doğrultuda çocukla etkileşimin en iyi şekilde yapılandırılması adım adım çalışılır. Gerekli görüldüğü takdirde aileler de seanslara dahil edilerek çocuğun gelişimi kapsamlı bir şekilde desteklenir.

Çocuk psikiyatristi Dr. Stanley Greenspan’ın “yerde oyun” adını verdiği bu yaklaşımın temel hedefi; ebeveynlerin çocuklarını tanıyıp onlar ile doğru iletişim kurabilmelerini sağlamak ve günlük yaşamda karşılarına çıkan kısıtlılıklarla baş edebilmelerini kolaylaştırmaktır.

Programın temel hedefi çocuğun sosyal, duygusal ve düşünsel becerilerinin temellerini sağlam atmaktır. Çocuğun duyu, dil ve motor becerileri değerlendirilir, kısıtlılıkları belirlenir ve çocuğun daha iyi bir gelişim seviyesine taşınması hedeflenir.

Altı tane fonksiyonel duygusal gelişim basamağı vardır. Çocuğun bu basamakların hangisinde olduğu değerlendirilir ve gelişim merdiveninde bir üst basamağa geçmesi için çocuğun bireysel farklılıklarına uygun ilişkisel bir çalışma süreci izlenir.

Altı temel fonksiyonel duygusal gelişim basamağı şunlardır:

  1. Regülasyon ve dikkat
  2. Birliktelik sağlama
  3. İki yönlü iletişim sağlama
  4. Kompleks sosyal problemleri çözme ve davranışların organizasyonu
  5. Düşüncelerin temsil edilmesi
  6. Soyut düşünme

Yerimiz Nerede?

Adalet Plaza Kat 7 No:109 Tatvan/Bitlis

İletişim

Bize Whatsapp butonu veya

sensitivepsikoloji@gmail.com

mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

©2023. Sensitive Psikoloji - Tüm Hakları Saklıdır.