Ortaokul Öğrencileri İçin Okul ve Yaşam Başarısı Programı

Neden 21. yüzyıl becerileri?

Yirmi birinci yüzyılda, yani yeni yüzyılda çocuklara edindirilmesi gereken temel beceriler neyi, neden, nasıl öğreneceğini öğrenme ve kendini yönetebilme becerisidir.

Dünya düzeni giderek daha hızlı, daha çok görsel ve işitsel uyaranlarla dolu, sosyal medya ve diğer medya iletişim araçlarının etkisi altında ve daha karmaşık bir şekle bürünmekte. Böyle hızlı ve karmaşık bir dünya düzeninde neyi, nasıl ve neden öğreneceğine dair akademik ve psikolojik beceriler edindirmek başarıya giden en kestirme yol olarak tarif edilebilir.

Dijitalleşme ile birlikte dünya düzeni son 30 yılda daha önce hiç olmadığı kadar hızla değişti. Önceki nesiller nispeten daha yavaş bir dünyada daha az değişimin içerisinde bir iş seçer ve genellikle yaşam boyu o işi yaparlardı. Ancak yeni nesil bambaşka bir toplumsal ve ekonomik düzenin içinde yaşamakta. Onlar hemen hemen her gün dünyanın her yerinden akın eden bilgilerle, ekranlarla, trafikte, internetteki bilgi çokluğunun arasında ve sınırsız seçenek arasında kendileri için en iyi seçeneği bulmakla yükümlüler. Bu sebeple P21 ve OECD gibi çeşitli organizasyon ve projeler mevcut yeni dünya düzeninde gelecekte iş bulma, geçimini sağlama ve mutlu olmak için çeşitli temel beceriler tanımlamışlardır.

Konuya öğrenme psikolojisi ve pozitif psikolojinin penceresinden baktığımızda, yeni dünyada çocuklarımız için bırakabileceğimiz en iyi miras onlara eleştirel düşünme, öğrenmek istediğini öğrenebilme, kendisini bu doğrultuda yönetebilme, psikolojik dayanıklılık ve kendini iyi tanıma becerileri kazandırmaktır.

Öte yandan yapılan çalışmalar okul ve yaşam başarısının bir bütün olduğunu söylemektedir. Bu anlamda başarı hiçbir zaman test çöz, tekrarla, konu tekrarı yap döngüsünden geçmez. 21. yüzyılda psikolojik olarak dayanıklı, kendini yönetebilme, doğasına uygun hedefler belirleyebilme, bu doğrultuda verimli çaba harcayabilme, ortamı verimli bir şekilde yapılandırabilme, dikkatini yönetebilme becerisine sahip çocuklar yarının hem okul hem de yaşamda başarılı yetişkinleri olabilirler.

Okul ve Yaşam Başarısı Programı nedir?

Bu doğrultuda hazırlanan “Okul ve Yaşam Başarısı” programı çocuklarınıza bu becerileri kazandırmak için sarmal şekilde yapılandırılmış, kanıta dayalı uygulamalar ve oturumlardan oluşan, haftalık düzenli tekrarlara dayanan bir programdır. 3 temel alt beceri belirlenmiş olup, çocuğunuz değerlendirildikten sonra bu 3 temel alt beceri alanından kendisi için uygun program oluşturulur ve oluşturulan plan sizlerle paylaşılır. Üç temel beceri alanı şunlardır:

  • Okuma, hızlı okuma ve okuduğunu anlama
  • Dikkatini yönetebilme ve sürdürme becerileri
  • Psikolojik beceriler

İlkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki genç ve çocuklar için farklı programlar mevcuttur. Genel çalışma alanları şu şekilde özetlenebilir:

İÇERİK
"Bireysel Dersler"

Hızlı okuma, okuduğunu anlama ve dikkat geliştirme çalışmalarında haftada 2 kez birebir çalışmalarda aşağıdaki konularda çalışılacaktır.

  1. Fonolojik Farkındalık
  2. Otomatik Pattern
  3. Kısa süreli Bellek
  4. Görsel İşlemleme
  5. Odaklanmış Dikkat
  6. Sürdürülebilir Dikkat
  7. Seçici Dikkat
  8. Değişken Dikkat
  9. Bölünmüş Dikkat
"Grup dersleri: LİSE ve ORTAOKUL için"

Ayda 2 defa gerçekleşecek grup çalışmalarında sanat terapisi etkinlikleriyle şu beceriler kazandırılacaktır.

  1. Psikolojik sağlamlık
  2. Öz denetim
  3. Hedef belirleme
  4. Verimli Çaba-Ortamı yapılandırma
  5. Duygu yönetimi
"Grup dersleri: İLKOKUL için"

Ayda 2 defa gerçekleşecek grup çalışmalarında sanat terapisi etkinlikleriyle şu beceriler kazandırılacaktır.

  1. Psikolojik sağlamlık
  2. Kendini Yönetebilme-Özdenetim
  3. Özgüven geliştirme (Kendini tanıyabilme-doğal eğilimleri bilme ve güven)
  4. Eleştirel düşünme
  5. Duygusal regülasyon
  1. yüzyılda psikolojik sağlam, kendini yönetebilme, doğasına uygun hedefler belirleyebilme, bu doğrultuda verimli çaba harcayabilme, ortamı verimli bir şekilde yapılandırabilme, dikkatini yönetebilme becerilerini kazandırmak için atölye çalışmaları gerçekleşecektir. 
Çocuğunuzun “Okul ve Yaşam Başarısı Programına” alınması süreci şu şekilde ilerler:
  1. Okul ve yaşam başarısı programı “başarı” için öncelikle çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu gelişim alanlarını değerlendirir.
  2. Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu alanlarda bireysel ve grup çalışmalarıyla onu destekler.
  3. Program 6 ay süren toplamda 50 oturumdan oluşur.
  4. Program sonucunda çocuğunuz şu kazanımları elde eder:
  •  Daha yüksek sınav başarısı elde eder.
  •  Daha az sınav stresi yaşar.
  •  Daha yüksek motivasyona sahip olur ve daha verimli çalışır.
  •  Daha iyi odaklanır.
  •  Daha iyi zaman yönetimine sahip olur.
  •  Kendisinin güçlü ve zayıf yanlarını daha iyi tanır.
  •  Daha iyi bir duygusal farkındalık ve duygu yönetimine sahip olur.
  •  Daha yüksek bir özgüvene sahip olur.

Yerimiz Nerede?

Adalet Plaza Kat 7 No:109 Tatvan/Bitlis

İletişim

Bize Whatsapp butonu veya

sensitivepsikoloji@gmail.com

mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

©2023. Sensitive Psikoloji - Tüm Hakları Saklıdır.